Suiker is in principe een essentieel product om confituur te maken, naast de smaak zorgt het ook voor de binding van je confituur en verlengt het de houdbaarheid van je bereiding.
Je kan suiker vervangen door pectine toe te voegen voor de binding en een smaakvervanger.
Onze lezer en confituur fan “Ann” gebruikt Tagatesse.
Ann: “ik heb al met verschillende suikervervangers geprobeerd om confituur te maken maar mijn ik verkies Tagatesse. Ik vind dat dit de meest natuurlijke smaak geeft én ik hecht er veel belang aan dat mijn gezin gezonde voeding eet met minder suiker”.
Aardbeien confituur met Tagatesse als suikervervanger
Print ThisIngredients
- 1 kg Hoogstraten aardbeien
- 250g Tagatesse
- 20g Pec Plus
- 1 limoen of citroen
- 2 eetlepels water
Instructions
- Het is heel belangrijk dat je met zuiver fruit werkt. Verwijder het groene kroontje van de aardbeien en leg de aardbeien in de kookpot. Heb je niet graag stukken in de confituur dan kan je de aardbeien nu reeds in kleinere stukken snijden.Tip: met kleine, stevige aardbeien houd je in het eindproduct meer grote stukken over dan wanneer je grote aardbeien gebruikt. Grote aardbeien zijn meestal heel sappig en minder stevig, hierdoor smelten ze weg in het kookproces maar geven ze wel extra veel smaak!
- Zet de aardbeien op een middelmatig vuur, voeg het sap van de citroen toe , samen met enkele eetlepels water. Laat het geheel een 10-tal minuten doorkoken.Het citroensap is een goede tegenhanger voor het zoete van de Tagatesse die we in de volgende stap toevoegen, het helpt ook voor het stollen van je confituur. De enkele eetlepels water zorgen ervoor dat het suiker minder snel zal karamelliseren. Als suiker karamelliseert, wordt onze confituur bruin.
- Haal de kookpot van het vuur en meng het zakje Pec Plus goed door de confituur, dit gaat zorgen voor de binding! Zet de pot terug op het vuur en voeg vervolgens al roerend de Tagatesse toe. Laat het geheel nog 2 à 3 minuten verder pruttelen.
- Verwijder het schuim van de bereiding en giet het mengsel over in de propere bokalen.