Confituur maken is helemaal niet moeilijk, je hebt enkele basis ingrediënten nodig die je naar eigen voorkeur kan aanpassen om jouw ideale confituur te verkrijgen.
Basisrecept aarbeienconfiguur
Print ThisIngredients
- 500g suiker
- 500g 'Hoogstraten' aardbeien
- 1 citroen
Instructions
- Het is heel belangrijk dat je met zuiver fruit werkt. Verwijder het groene kroontje van de aardbeien en leg de aardbeien in de kookpot. Heb je niet graag stukken in de confituur dan kan je de aardbeien nu reeds in kleinere stukken snijden.
Tip: met kleine, stevige aardbeien houd je in het eindproduct meer grote stukken over dan wanneer je grote aardbeien gebruikt. Grote aardbeien zijn meestal heel sappig en minder stevig, hierdoor smelten ze weg in het kookproces maar geven ze wel extra veel smaak! - Zet de aardbeien op een middelmatig vuur, voeg het sap van een halve citroen toe, samen met enkele eetlepels water. Voeg al roerend het suiker toe, hierdoor wordt het suiker ideaal opgenomen door het fruit.Het citroensap is een goede tegenhanger voor het zoete van de suiker, het helpt ook voor het stollen van je confituur. De enkele eetlepels water zorgen ervoor dat het suiker minder snel zal karamelliseren. Als suiker karamelliseert, wordt onze confituur bruin.
Tip: je hebt altijd suiker nodig om confituur te maken. Suiker zorgt ervoor dat de confituur vast wordt en langer houdbaar is. Wij gebruiken gewoon kristalsuiker maar je kan ook speciale geleisuikers gebruiken, dit zijn mengsels van suiker en pectine. Vaak kan je dan iets minder suiker gebruiken om hetzelfde resultaat te verkrijgen. Voor de hoeveelheden verwijzen we naar de voorschriften op de verpakking.
- Laat het mengel koken en verder pruttelen totdat het een mooie vastere structuur krijgt, afhankelijk van de temperatuur zal dit maximaal 30 minuten zijn. Des te langer je kookt, des te meer vocht je onttrekt aan de fruitbereiding en des te vaster je confituur.
Tip: bepaalde kant-en-klare geleisuikers zorgen voor een verkorting van het kookproces tot slechts 4 minuten!
- Verwijder het schuim van de bereiding en giet het mengsel over in de propere bokalen.Sluit de bokaal, haal die even door koud water en plaats de bokaal omgekeerd op de theedoek. Na een 5-tal minuten kan je de bokalen weer gewoon rechtop plaatsen en verder laten afkoelen.Eventueel kan je de bokalen in koud water plaatsen, hierdoor koelt de confituur sneller af en wordt die snel dik waardoor de stukken fruit niet naar de bodem van de bokaal zakken
Tip:
Om je confituur lang te bewaren is het belangrijk dat je bokalen schoon zijn! Wij leggen ze vooraf in kokend water, samen met de deksels. Plaats de hete bokalen nadien niet onmiddellijk op het koude aanrecht, maar wel op een vochtige theedoek. Hierdoor voorkom je het barsten van het glas.